Pero Solar
Piše:
dr. Pero R. Solar

 

Šta su biološki aktivni dodaci?

BAD (biološki aktivni dodaci) su adaptogeni, prirodni kompleksi koji su potrebni za obezbeđivanje fiziološki optimalnog funkcionisanja ljudskog organizma. V. A. Tuteljan sa saradnicima (1999.) definiše biološki aktivne dodatke (BAD) kao koncentrate prirodnih biološki aktivnih materija, uključujući esencijalne prehrambene materije koje su neophodne.

To su biološki aktivne materije (BAD) koje po svojoj prirodi mogu biti proizvodi biljnog, mineralnog ili mikrobnog porekla ili imaju kombinovani sastav. Ove materije omogućuju nadoknađivanje alimentarnog deficita savremenog čoveka i dopunjavanje njegovog obroka vitaminima, mineralnim materijama, mikroelementima, biljnim vlaknima i drugim sastojcima koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

Nepobitno je dokazano da fiziološki efekti koje daju BAD, na mnoge funkcije i reakcije organizma su u potpunosti uporedive sa efektom farmakoloških preparata, ali bez ikakvih kontraindikacija.

GE132 i GE132+ čuvaju vaše zdravlje

Kompleks GE132 i GE132+ Natural je efikasan BAD, koji po sastavu i učinku svojih komponenti predstavlja neopoziv zahtev zdravlja i odgovor vremenu u kome živimo. Pomaže, a ne šteti, jer poseduje biološki aktivne vitamine, mikroelemente, biogene amine, neuromedijatore, materije koje imaju farmakološku aktivnost.

A mi kada govorimo o nedostacima hrane onda je upravo reč o nedostatku mikro i makroelemenata, dakle ono što ne vidimo golim okom, jer je reč o malim količinama.

Ako ne unosimo adekvatnu hranu ili je unosimo u nedovoljnim količinama, nastaju različiti zdravstveni problemi. Ta situacija nedostatka je sa čitavim nizom elemenata. Kako da je unesemo kad ih u svakodnevnoj hrani nema – iz poznatih razloga. Sem toga biljke se često dugo čuvaju pre upotrebe zamrznute ili na neki drugi način, pa u njima potrebnih elemenata gotovo nema.

Veliki je deficit vitamina i to se na neki način mora uneti u organizam, recimo tabletama, kapsulama (sintetički vitamini i različite tablete su strane organizmu).

Hrana tvoja neka ti lijek bude, a lijek hrana – Hipokrat

Da li su tablete, špricevi, igle hrana? Rešenje su BAD, ustvari funkcionalna hrana. Mi ovde govorimo o čitavom nizu elemenata koji su zastupljeni u malim količinama. Tek su nedavno dešifrovani njihovi mehanizmi delovanja. Oni pojačavaju ekspresiju gena odgovornih za sintezu fermenata koji su odgovorni za zaštitu našeg organizma. Zaštitu od štetnih uticaja sredine. Odakle ih dobijamo? Od voća i povrća!

Zna se da nam treba dnevno oko 800 grama svežeg voća i povrća, mi unosimo jedva 200 grama. Šta da radimo? Da povećamo unos? Da, da, naravno, ali to je dugotrajan proces. To je proces menjanja navike, a to dugo traje. Nama su ti elementi potrebni odmah, bez odlaganja! Tu pomoć nama nudi industrija koja po narudžbi lekara može da napravi odgovarajuću kompoziciju tih elemenata.
Moramo shvatiti da smo za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližih sami odgovorni. Treba takođe shvatiti da od momenta rođenja svi naši sistemi rade punim kapacitetom i što ih bolje snabdemo neophodnim elementima oni će raditi duže i bolje.

Tokom života ti sistemi trpe razne vrste oštećenja i otpornost celog organizma slabi.

Čuvajte imunitet prevencijom

Zbog oslabljenog imuniteta sve bolesti protiču sa sve većim komplikacijama i oporavak je sve teži. U tom momentu potrebno je uneti te elemente kako bi organizam pokrenuo svoje mehanizme zaštite.

Uz preventivno korišćenje BAD do toga nebi ni došlo. Priroda nam je dala sofisticiranu šifru za odbranu od agenasa, bakterija, virusa, hemikalija, ekološki loših uslova, radijacije itd. Ti sistemi funkcionišu, to su specijalni sistemi, odnosno imunitet.

Imunitet usmeren na uništavanje stranih jedinjenja koji su dospeli u naš organizam kao na primer fermenti prve i druge faze metabolizma kseno antibiotika ili kao što su antioksidativna zaštita.

Kao što svaki sistem odbrane mora da se dopunjava pored bioflavonoida, indola, vitamina, mikro i makroelemenata, a to su zapravo BAD (biološko aktivni dodaci).

Kako BAD djeluje?

BAD deluju višestruko, njihovo dejstvo omogućuje neshvatljive zdravstvene benefite. Ako ih nema sistem postaje slab, odbrambena moć se smanjuje, štetni elementi prodiru u ćeliju, dolazi do poremećaja sistema i ćelija može da umre.

Odatle sva neprijatnost. Neophodno je da se obnove rezerve unošenjem BAD, koji se daju preko probavnog sistema i prenose do svake ćelije. Ćelije se popunjavaju rezervom. Tako naša odbrana jača, postaje jaka i može da se odupre svakom napadu bilo koje vrste. A to nam je i cilj.

Nema komentara

Komentari nisu omogućeni.