Nina Rajčić
Piše:
prim. dr. Nina Rajčić

Šta je alergija

Alergija je promenjivo, preosetljivo stanje imunog sistema, ili nepravilna funkcija imunog sistema kod pojedinih osoba na materije iz našeg okruženja na koje većina ne reaguje.

Sklonost alergijama, ili preosetljivost može biti urođena ili stečena, i to na veliki broj materija, hemijskih sredstava, namirnica i sopstvenih organa.

Šta su alergeni?

Materije koje izazivaju alergiju nazivaju se alergenima, a to su: zagađen vazduh i hrana, preterano korišćenje lekova kao i nezdrav način života, prisustvo bakterija, virusa i parazita.

Prema načinu na koji organizam dolazi u dodir sa njima, alergije možemo podeliti na:

  • kontaktne,
  • nutritivne i
  • respiratorne.

Koji su simptomi alergije?

Simptome alergije možemo podeliti na one koji se ispoljavaju:

  • na koži (crvenilo, otok, osećaj svraba, osip);
  • na očima (crvenilo, suzenje, svrab);
  • nos (kihanje, zapušenost, obilna vodena sekrecija, svrab);
  • grlo (osjećaj slivanja sekreta, grebanje, svrab);
  • pluća (suvi kašalj, otežano disanje, gušenje);
  • digestivni trakt (mučnina, dijareja, povraćanje, bolovi u stomaku).

Po intenzitetu mogu biti blagi, teži i dramatični oblici.

Alergijske bolesti su bolesti savremenog doba i u stalnom su porastu. Daju različite simptome jer se alergija može javiti na bilo kojem organu.

Oprezno u proljeće

Alergija na polen

Dolazi nam proleće, svi mu se radujemo ali prehlade i alergije nisu u toj grupi. Ovo su dva najčešća i jednako naporna stanja, naizgled slična, a opet različita.

Prema statistikama: svake godine je sve veći broj alergijskih reakcija u svetu, a pojedinačne alergijske simptome ispoljava gotovo 80% ljudi.

Lepo i toplo vreme donosi cvetanje velikog broja biljaka te pojavu polena koji je alergen na koji će reagovati polenskom reakcijom veliki broj ljudi. Alergijska kijavica je najčešće hronično oboljenje, a od raznih vrsta alergija pati svaki 4-5 čovek.

Nemoguće je prevenirati nastanak alergije, jer mnoge osobe imaju genetsku predispoziciju, reakcija će se pojaviti, ali možemo uticati na kliničku sliku, smanjiti preosetljivost.

Zaštita i lečenje se moraju sprovoditi od početka jer se javljaju novi alergeni, polen trava tokom leta i korova u jesen. 50% pacijenata je alergično na dva i više alergena.

Postoji li rešenje?

Savremena terapija lokalna i sistemska, uglavnom simptomatska, nije dala očekivane rezultate pa je paralelno s njom zastupljena i terapija imunomodulacije. Istovremena primena potpuno prirodnih supstanci, koncentrata koji će napraviti detoksikaciju, produkciju i aktivaciju ćelija imunosistema za dalju borbu sa alergenima u pogođenoj regiji ili organu i šire.

G132 je preparat ovakve namene. Svih šest komponenti delujući istovremeno i udruženo svojom specifičnošću utiču na ublažavanje simptoma i njihovu proređenost, do gotovo izostanka reakcije.

Smanjuju burnost reakcije, zapaljivi proces, popravljaju imuni odgovor, mikrocirkulaciju, smanjuju crvenilo, otok i svrab, štite tkiva na ćelijskom nivou te doprinose stvaranju energije.

Izostaje malaksalost, napetost, glavobolja, tahikardija i propratni simptomi koji su dobra podloga za neku od bakterijskih i virusnih infekcija.

Delujte preventivno!

Svako od nas ima perioda kada mu imuni sistem postane slabiji, puno je napora, stresa i neprijatnih iznenađenja, a ako još i znate za osetljivost na polen, treba misliti na prevenciju, zaštititi se na vreme.

Kada znamo koji su poleni u vazduhu dominantni obratićemo pažnju, sačuvaćemo se i pojačati dozu GE132.

Preporučujem: 2+1 ili 2+2 u periodu visoke koncentracije, a potom nastaviti sa dozom održavanja.

Nema komentara

Komentari nisu omogućeni.